Rózniczki pierwszego rzędu.
Wannia: Rózniczki pierwszego rzędu.
Proszę o pomoc z takim zadaniem:
4
√xe
2yy'+e
2y=1
Kompletnie nie wiem jak zacząć

Z góry dziękuję za jakakolwiek wskazowke/pomoc
28 kwi 13:59
J:
sprawdź jeszcze raz zapis .. czy po + nie ma być: e2y*y
28 kwi 14:04
Wannia: Nie, zgadza sie, jest e
2y
28 kwi 14:12
Wannia: Odświeżam
28 kwi 14:49
Wannia: :(
28 kwi 15:37
J:
skąd Ty masz to zadanie ?
28 kwi 15:38
J:
⇔ 4√xe2ydy + e2ydx = dx ⇔ (4√xe2y)dy + (e2y − 1)dx = 0
i masz równanie zupełne
28 kwi 15:43
Wannia: Dzieki wielkie. Już analizuje

Zadanie pochodzi z kolokwium ;<
28 kwi 16:05
Wannia: A czy nie powinny być osobno x i osobno y
28 kwi 16:09
Wannia: OK, widze ze w rownaniu zupelnym nie musi byc
28 kwi 16:20
Wannia: Chce się upewnić tylko, czy na pewno tak moze byc?
Na internecie sa same przyklady z tym, z dzieleniem
28 kwi 17:35
J:
Tu cos nie gra bo pochodne czastkowe sa rozne
28 kwi 17:37
Wannia: Nie wiem czy ma to jakies znaczenie, bo zazwyczaj bralo sie to na koncu pod uwage, ale y(0)=ln3
Jestem zalamana, bo dotychczas przez wszystkie zadania jakos przebrnelam, a tego nawet nie wiem
jak ruszyc .(
28 kwi 17:52