Prawdopodobieństwo P(B-A)
ziom: Niech A,B ⊂ Ω oraz P(B) = 0,5 i P(A|B) = 0,3. Wtedy prawdopodobieństwo P(B−A) jest równe: ?
Doszłam do tego że P(A∩B) = 0,15
P(B−A) to to samo co P(B\A)?
28 kwi 13:47
ziom: Za tydzień matura, pomóżcie :S
28 kwi 14:13
Bogdan:

Tak, P(B−A) = P(B\A)
| P(A∩B) | |
| = 0,3 ⇒ P(A∩B) = 0,15 |
| 0,5 | |
P(A \ B) = 0,5 − 0,15 = 0,35
28 kwi 14:37
ziom: Dzięki
28 kwi 14:50
( ͡° ʖ̯ ͡°): Nie rozumiem tego zadania. Mógłby mi ktoś je wytłumaczyć od początku?
28 kwi 19:20
Jacek: Chodzi o to, że należy policzyć prawdopodobieństwo zdarzenia B, ale nie będącego jednocześnie
zdarzeniem A. Do tego właściwie sprowadza się zrozumienie czym jest B−A.
Ażeby policzyć prawdopodobieństwo zdarzenia które jest jednocześnie B oraz A, posługujemy się
podanym w treści, prawdopodobieństwem warunkowym.
Mówi ono o tym jakie jest prawdopodobieństwo tego że zaszło zdarzenie A, jeśli już wiemy na
pewno że było ono zdarzeniem B. Tu pojawi się właśnie wielkość A∩B.
Mając obliczone P(A∩B), żeby wyznaczyć P(B−A) odejmujemy od P(B) wartość P(A∩B).
P(A\B) jest tożsame z P(B−A)
28 kwi 19:38
( ͡° ͜ʖ ͡°): Dziękuję
28 kwi 20:05
Jacek: sorry, miałem napisać P(B\A) jest tożsame z P(B−A)
28 kwi 20:15
13:
16 cze 20:45