tekstowe.
Misa: Bartek w czasie.wakacji podjął pracę w pizzerii. Pracodawca xaproponował mu nastepujace
warunki płacy: za pierwszy dzień pracy 20 złotych, za każdy nastepny o 3 zł wiecej niż za
poprzedni. Bartek w każdym tygodniu pracuje przez 5 dni. Ile łączniezarobo po 8 tygodniach
pracy

?
28 kwi 13:44
Misa: Help
28 kwi 14:01
Misa: Z ciągów:
I dzień 20 zł
II dzień o 3 więcej czyli 23 zł itd...
40 dzień− 137 zł
Ze wzoru na sume ciagu arytmetycznego wyszło 3140 zł.
28 kwi 14:16
Misa: Dobrze czy źle?
28 kwi 14:17
Misa: 
?
28 kwi 14:19
Karola: a
1 = 20
r=3
8 tyg po 5 dni to 40 dni pracy − n
S
40=
2*a1 + (n−1)*r2 *n
S
40=
40+39*32 *40=3140
Zgadza się
28 kwi 14:21
Misa: Dzięks
28 kwi 14:25