trygonometryja
maturzysta: Rozwiąż równanie
sin(π − 3x) = 4sinxcos2x
w przedziale (−π,2π). Oblicz sume pierwiastkow tego rownania. przyjmij ze π=3,14 i zakoduj
cyfre jednosci i dwie poczatkowe cyfry po przecinku jego rozwiniecia dziesietnego
28 kwi 13:41
Marek216: sin(π−3x=4sinxcos2x
sin(2x+x) = 4sinxcis2x
Sin2xcosx + sinxcos2x= 4sinxcos2x
2sinxcosxcosx+ sinxcos2x=4sinxcos2x
2cos2 x+ 2cos2x−1= 4cos2x−4
Dalej uporządkuj, wprowadź zmienną pomocniczą i rozwiąż rów. kwadratowe. Dalej nie chce mi się
pisać
28 kwi 14:49
Marek216: W sumie nie trzeba tej zmiennej wprowadzać myślałem że jej jakiś cis bez kw.
28 kwi 14:51
maturzysta: jak z sin(π−3x) zrobiło się sin(2x+x)?
28 kwi 14:53
Marek216: Teraz zauważyłem że zamiast 8napisałem 4 w ostatniej linijce obliczeń (pierwsza liczba po =)
28 kwi 14:54
Marek216: Już mówię, π to jest 180 stopni, stosujesz redukcję bo sin(180−x)= sinx. Mogę ci jakoś
wytłumaczyć te redukcje ale nie jestem pewny co was obowiązuje w nowej podstawie.
28 kwi 14:56
maturzysta: ogolnie rozumiem te wzory, ale nie rozumiem do konca to sie tutaj stalo: /
28 kwi 14:57
Marek216: W którym miejscu ?
28 kwi 14:58
maturzysta: Ahh dobra już załapałem dzięki
28 kwi 15:03
maturzysta: Co do rozwiązań jeszcze:
cos
2x = 3/4
więc cosx to
√3/2 lub −
√3/2
czyli dla cosx=
√3/2 mamy:
π/6
−π/6
11π/6
a dla cosx= −
√3/2 mamy:
−5π/6
5π/6
7π/6
suma wszystkich pierwiastkow to 18π/6, to jest okolo 9,42 (zakodowalbym 942). odpowiedzi mowia
254
28 kwi 16:36
Marek216: A dobrze wyznaczyłeś te rozwiązania ?
28 kwi 16:43
maturzysta: nie wiem, mi się wydaje, że tak ale skoro źle wychodzi to pewnie gdzieś jest jakieś przeoczenie
:<
28 kwi 16:46
Marek216: Zrobię to jeszcze raz na kartce i sprawdzę a ty sprawdź czy dobre polecenie jest np czy cosinus
jest do kwadratu czy 2x to kąt
28 kwi 16:55
maturzysta: polecenie dobrze przepisane jest
28 kwi 17:05
Marek216: W moim rozwiązaniu nie ma błędu, a skoro tak jest to musi być dobrze z skąd masz to zadanie ?
28 kwi 17:07
maturzysta: aksjomat testy maturalne 2015
28 kwi 17:10
Marek216: Na moje oko brakuje rozwiązania π wtedy wynik byłby 12,56 i do zakodowania 2,56. Spróbuj na
sinusach zrobić ja już nie mam czasu.
28 kwi 17:34