Wzór na dowolny wyraz ciągu arymetycznego
Adam: Cześć, jak mogę wyznaczyć wzór ogólny na dowolny wyraz ciągu arytmetycznego an ze wzoru na
Sn?
Mam podany Sn=3(n−2)
28 kwi 13:24
msp: liczysz S1 czyli sumę 1 wyrazu czyli a1
następnie liczysz S2 czyli sumę wyrazu a1 i a2 i na tej podstawie możesz już wyznaczyć wzór
28 kwi 13:25
Aerodynamiczny: Obliczasz a
1=S
1
a
2=S
2−S
1
r=a
2−a
1
No i masz wszystko co Ci trzeba
28 kwi 13:25
Adam: Dziękuję za szybką odpowiedź, na pomysł z S2−S1 wpadłem wcześniej, ale nie potrzebuję jakąś
wskazówkę jak obliczyć to a1?
28 kwi 13:30