Miejsce zerowe
sad: Mam takie 2 przykłady i różnią się tym, że w jednym jest miejsce zerowe, a w drugim jest zbiór
pusty.
I w końcowym wyniku jeden jest ujemny, a drugi dodatni?
Może ktoś wytłumaczyć dlaczego? Znalazłem to w zeszycie i nie jestem pewien czy jest dobrze.
Miejsce zerowe:
x
2+14x+49=0
(x+7)
2=0 /
√
|x+7|=0
x=−7
f(x)=0<=> x∊−7
Drugi przykład:
| | x2−14x+49 | |
f(x)= |
| |
| | √6−|x+11| | |
Miejsce zerowe:
x
2−14x+49=0
(x−7)
2=0 /
√
|x−7|=0
x=7
f(x)=0<=>zbiór pusty
28 kwi 13:23
J:
bo w drugim x = 7 nie nalezy do dziedziny
28 kwi 13:25
sad: No dobra, ale w pierwszym przykładzie −7 też nie należy do dziedziny, bo jest poza...
28 kwi 14:58
J:
a dlaczego nie należy ?
28 kwi 14:59
sad: Bo dziedzina jest od (−3,11)
28 kwi 15:01
J:
D = <−11,3>
28 kwi 15:04
J:
sorry... D = (−11,3) oczywiście
28 kwi 15:12
sad: Ok, to się zgodzę, a w tym przypadku:
wg. moich obliczeń:
D= (−
∞,−10)∪(10,+
∞)
mz. {−8,6}
Czyli mz = zbiór pusty?
28 kwi 15:19
J:
tak
28 kwi 15:21