prosta styczna do okręgu
april: wykaż, ze prosta l: y=−2x−1 jest styczna do okręgu (x−3)2 + (y+2)2 =5
3 gru 17:12
ula: jeśli ma być styczna to muszą mieć ze sobą wspólny jeden punkt
y=−2x−1
(x−3)2+(y+2)2=5
(x−3)2+(−2x−1+2)2=5
5x2−10x+5=0
x2−2x+1+0
Δ=4−4=0 → że mają jeden punkt wspólny c.n.u.
3 gru 17:26
Basia:
S(3;−2) − środek okregu
r = √5
l: −2x−y−1=0 /*(−1)
l: 2x+y+1=0
oblicz odległość d punktu S od prostej l
jeżeli d<r ⇒ jest to prosta sieczna
jeżeli d=r ⇒ jest to prosta styczna
jeżeli d>r ⇒ prosta o okrąg są rozłączne
3 gru 17:28
april: dzięki
3 gru 17:36