wyrazenia algebraiczne
Lukasz: hej mam takie zadanie jest ktos chetny do zrobienia go:
Z liczby dwu cyfrowej a utworzono dwie liczby: pierwsza przez dopisanie cyfry 1 na poczatku
druga przez dopisanie cyfry 1 na koncu.Uzasadnij ze iloczyn otrymanych liczbpomniejszony o
liczbe a jest podzielny prze 10.
28 kwi 13:05
Aerodynamiczny: 10x+y− liczba dwucyfrowa x∊<1;9> y∊<0;9>
100+10x+y
100x+10y+1
(100+10x+y)(100x+10y+1)−(10x+y)=10000x+1000y+100+1000x2+100xy+10x+100xy+10y+y−10x − y=
10000x+1000y+100+1000x2+100xy+100xy+10y= 10(1000x+100y+10+100x2+20xy+y)
Zatem liczba ta jest podzielna przez 10.
28 kwi 13:13
Aerodynamiczny: Kurcze tam źle mi się napisało i jest bład ale sam zamysł jest dobry. Na końcu powinno być.
10(1000x + 100y+ 10 + 100x2+20xy+y2)
28 kwi 13:15
Lukasz: hej zna ktos jeszcze sposoby na rozwiazanie tego?
30 kwi 13:56