unkcja kwadratowa
Misa: Uzasadnij, że funkcja kwadratowa f(x)= 2x2 −39x+ 277 niema miejsc zerowych
28 kwi 12:58
J:
pokaż,że Δ < 0
28 kwi 12:59
Misa: a=2
b=−39
C=277
Δ= (−39)2−4*2*277
28 kwi 13:12
Misa: A jak obliczyć takie działanie, bo nie wiem czy dobrze robie
28 kwi 13:15
Misa: Hm?
28 kwi 13:18
Aerodynamiczny: (−3)18−23*321
Już na tym etapie możesz pokazać że Δ<0 bo 23*321>(−3)18
28 kwi 13:18
J:
= (−3)18 − 8*321 = 318(1− 8*33) = 318(1 − 8*27)
28 kwi 13:19
Misa: Δ=−3
18−8*3
81

?
28 kwi 13:19
Misa: Aha ok, dzięki
28 kwi 13:20