Czy 1 + p{2} jest liczbą niewymierną - wielomiany
tyk: Korzystając z twierdzenia o pierwiastkach całkowitych wielomianu wykaż, że liczba 1 + √2
jest niewymierna.
Nie mam pojęcia jak ułożyć wielomian żeby jego pierwiastkiem była liczba 1 + √2
i jednocześnie żeby wyraz wolny był liczbą całkowitą.
28 kwi 12:40
PW: Jeżeli x = 1 + √2, to x − 1 = √2, a więc liczba x jest rozwiązaniem równania
x2 − 2x + 1 = (√2)2
x2 − 2x − 1 = 0.
Teraz − korzystając z twierdzenia o wymiernych pierwiastkach wielomianu − pokazujesz, że
wymiernych pierwiastków nie ma. Wynika stąd, że badana liczba, która przecież jest
pierwiastkiem − nie jest wymierna.
28 kwi 13:25
PW: A jeszcze jedno − to nie jest twierdzenie o pierwiastkach całkowitych wielomianu, lecz
twierdzenie o pierwiastkach wymiernych wielomianu, który ma całkowite współczynniki.
W tym momencie trzeba ponownie przeczytać to twierdzenie z książki i uzmysłowić sobie
dokładnie, o czym jest mowa.
28 kwi 13:35
tyk: Ok dziękuję bardzo i przepraszam za nieścisłości
28 kwi 14:57