Zadanie maturalne
Kamil: Witam

Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór wszystkich punktów ktorych wspolrzedne (x y) spelniaja
równanie |x+y|=(x+y)
2. Wystarczy ze rozpisze moduł i rozwiaze rownania czy jest inny sposób?
Dziekuje za pomoc
28 kwi 12:37
Aerodynamiczny: Ja bym to zrobił tak że ta powyższa równość jest spełniona tylko gdy x+y=−1 v x+y=1
I zaznaczasz w układzie współrzędnych prostą y=−x−1 i y=−x+1
Ale nie wiem czy to do końca tak zrobić można
28 kwi 17:42
prosta:
x+y≥0: x+y<0:
(x+y)−(x+y)2=0 −(x+y)−(x+y)2=0
(x+y)(1−x−y)=0 (x+y)(−1−x−y)=0
y=−x lub y=−x+1 y=−x lub y=−x−1
28 kwi 19:08
prosta:
28 kwi 19:11