symetralna
Playa: Mam pytanie. Bo podobno jest więcej sposobów na napisanie wzoru symetralnej odcinka , czy wie
ktoś jakie to sa? Miałam zadanie napisac rownanie symetralnej odcinka o jakichś tam
współrzędnych A(x,y), B(p,q), więc obliczyłam środek odcinka C(o,m) i prostą protopadłą do
prostej przechodzacej przez te dwa punkty przechodzącą przez C, jak to inaczej można zrobić ?
3 gru 16:59
Basia:
Sposób, który wybrałaś jest chyba najprostszy.
Drugi to szukanie wszystkich tych punktów, które leżą w takiej samej odległości od A i B
(definicja symetralnej) czyli rozpisanie warunku:
|AP|=|BP|
Przykład:
A(1,1)
B(−2;−2)
P(x,y)
|AP| = √(x−1)2+(y−1)2
|BP| = √(x+2)2+(y+2)2
√(x−1)2+(y−1)2 = √(x+2)2+(y+2)2
podnosimy obustronnie do kwadratu
(x−1)2+(y−1)2 = (x+2)2+(y+2)2
x2−2x+2+y2−2y+1 = x2+4x+4+y2+4y+4
−2x−4x−2y−4y+1−4=0
−6x−6y−3=0
6y = −6x−3
y = −x−12
możliwe, że jednak ten jest szybszy (nie trzeba pisać równania pr.AB)
3 gru 17:19