Kombinatoryka
goofie: Ile jest liczb dwunastocyfrowych, które moge złożyć z jednej "dwójki" i 6 "jedynek"?
To jest czesc pewnego zadania i tylko wlasnie to mi nie wychodzi...
| | | |
"dwójka" na 1. miejscu | = 462 |
| | |
| | | |
"jedynka" na 1. miejscu | * 6 = 2772 |
| | |
Moja odp. = 462 + 2772
Natomiast w odpowiedziach w zbiorze jest że 2772... Co uwzgledniam dodatkowo, że mam za duzo
mozliwosci?
28 kwi 12:11
J:
a dlaczego jedynka lub dwójka musi być na pierwszym miejscu ?
czy liczba składa sie ze samych jedynek i szóstek ?
28 kwi 12:23
goofie: mój bład, nie sprecyzowałem: do dyspozycji mam jedna "dwójkę" i 6 "jedynek", reszta to musza
być zera
28 kwi 12:27
J:
niedoczytałem .. .wycofuję drugie pytanie
28 kwi 12:27
J:
| | | |
ustawiamy 2 na dowolnej pozycji i 6 jedynek na pozostałych 11 miejscach: 12* | |
| | |
ale musimy odjąć sytucje, gdy na początku jest 0 :
(ustawiamy dwójkę na dowolnym z 11 miejsc i 6 jedynek na pozostałych 10
28 kwi 12:34
goofie: no na 1. miejscu nie moge dać 0, więc albo 1 albo 2
28 kwi 12:35
J:
myślałem,że są też inne cyfry .. .ale wycofałem pytanie
28 kwi 12:37
J:
albo:
| | | |
1 na pierwszym miejscu , 2 na jednym z jedenastu i 5 jedynka na 10: = 11* | |
| | |
| | | |
2 na pierwszym i 6 jedynek na 11 : = | |
| | |
28 kwi 12:41
goofie: Licze to już 3 raz, ale wychodzi ci tyle samo co mi

może bład w odpowiedziach...
28 kwi 12:41
J:
sprawdź jeszcze ostatni sposób 12:41
28 kwi 12:43
goofie: też
28 kwi 12:44
J:
no to bład w odpowiedziach
28 kwi 12:50
PW: Wszystkich ciągów złożonych z dwójki, sześciu jedynek i pięciu zer jest
natomiast takich ciągów, w których pierwszym wyrazem jest zero, mamy
Ciągów będących modelem liczby opisanej w zadaniu jest zatem
| 12! | | 11! | |
| − |
| = 3234 |
| 6!5! | | 6!4! | |
28 kwi 13:03
PW: ... czyli goofie myślisz dobrze, ale zapis ... nie podoba mi się. Dużo słów po polsku
trzeba by dodatkowo dopisać, żeby uzasadnić Twój sposób liczenia. Brakuje modelu
matematycznego (a chyba się zgodzimy, że są nimi ciągi). Jeśli tak, to dlaczego do obliczeń
używasz kombinacji? To wszystko trzeba napisać w mowie ojczystej, a nie jest to łatwe. Nie
lepiej konsekwentnie? − Liczby to ciągi (permutacje z powtórzeniami), liczymy używając wzorów
na liczbę permutacji z powtórzeniami.
28 kwi 13:31
Jacek: Zgadzam się z Tobą PW, że Twój sposób jest elegancki, nie wymaga takiego komentowania, ale
można chyba do liczenia ciągów używać kombinacji. Np. w schemacie Bernoulliego jest
kombinacja, a de facto on też zlicza ciągi ( w zasadzie oblicza iloraz ciągów).
28 kwi 13:43