bang
maturzysta: rownanie logsinxcosx = 1 w przedziale liczb rzeczywistych dodatnich i mniejszych niz 2π:
a. nie ma rozwiazan
b. ma jedno rozwiazanie
c. ma dokladnie dwa rozwiazania
d. mam nieskonczenie wiele rozwiazan
sinx1 = cosx, wiec sinx = cosx
ale co dalej: / ja bym dal ze dwa rozwiazania ale jest tylko jedno...
28 kwi 11:46
J:
bo nie założyłeś: cosx > 0
28 kwi 11:48
J:
i oczywiście : sinx > 0 i sinx ≠ 1
28 kwi 11:49
PW: Z czego wynika razem, że działamy tylko na małym kawałku przedziału (0, 2π), można posłużyć się
tangensem do udzielenia sobie odpowiedzi.
28 kwi 11:56
maturzysta: dzięki
28 kwi 12:17