poziom rozszerzony matura
Stupid: 1)Wykaż, że jeżeli promień okręgu opisanego na trójkącie równoramiennym jest dwa razy dłuższy
od promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt, to trójkąt ten jest równoboczny.
2)Wyznacz wszystkie wartości parametru m , dla których prosta y = mx + m jest styczna do
| | 1 | |
wykresu funkcji y = |
| . |
| | x3 | |
3)Wyznacz wartość parametru m , dla której pole koła stycznego do boków AB i CD
równoległoboku ABCD o wierzchołkach A = (5,− 4) , B = (2,− 8 ) , C = (m
3 + 15m ,m
4 +
10m
2) jest
najmniejsze możliwe. Oblicz to pole.