prawdopodobieństwo
bambi: Na peronie stacji Kabaty czeka na metro pięć osób. Nadjeżdza pociąg składający się z 6 wagonów.
Oblicz prawdopodobieństwo:
A− wszyscy pasażerowie wsiądą do jednego tego samego wagonu
B−każdy z pasażerów wsiądzie do innego
28 kwi 11:23
Janek191:
I Ω I = 6
5
I A I = 6
| | 6 | | 1 | | 1 | |
P( A) = |
| = |
| = |
| |
| | 65 | | 64 | | 1296 | |
28 kwi 11:25
28 kwi 11:31
bambi: możesz wytłumaczyć, czemu p(b) ma tak wyglądać?
28 kwi 11:33
J:
| | n! | |
to 5−cio elementowe wariacje bez powtórzeń zbioru 6 − cio elementowego = |
| |
| | (n−k)! | |
n= 6 , k = 5
28 kwi 11:35
Janek191:
@J
Coś nie pasuje do tego wzoru
28 kwi 11:37
Janek191:
Czy nie powinno być :
I B I = 6*5*4*3*2
28 kwi 11:38
J:
A B C D E − pasażerowie:
{1,2,3,4,5} . rozmieszczenie w wagonach
{1,3,6,2,4}
................
5 − cio elementowe wariacje bez powtórzeń zbioru 6 −cio elementowego

.
28 kwi 11:41
J:
| | 6! | |
upss ... źle podstawiłem... IBI = |
| = 6!  |
| | (6−5)! | |
28 kwi 11:45
28 kwi 11:45
Janek191:
28 kwi 11:49