ss
Basia ;): Dany jest zbiór A = (1,2,3,4,5) Oblicz liczbę wszystkich czterowyrazowych ciągów o wyrazach
należących do zbioru A.
Pomoże mi ktoś z tym

3 gru 16:58
ula: możesz zrobić to z reguły mnożenia
na 1 miejsce możesz wybrać z 5
na drugie miejsce z 4
na trzecie z 3
na czwarte z 2
masz więc 5*4*3*2
3 gru 17:36
ula: lub z wariacji bez powturzeń
| | n! | | 5! | |
Vkn= |
| = |
| =2*3*4*5
|
| | (n−k)! | | (5−4)! | |
3 gru 17:39
Basia ;): Poczekaj

a jeżeli mam potem trójwyrazowe ciągi o różnych wyrazach to mam podstawić to tak:
3 gru 17:44
Basia ;): Dzięki
3 gru 17:44