Kwadrat liczby naturalnej
tyk: Która z podanych liczb nie jest kwadratem liczby naturalnej?
a) 888
b) 999
c) 576
d) 567
28 kwi 11:19
Mila:
b)
28 kwi 22:40
Mila:
b)
28 kwi 22:40
tyk: A jakieś uzasadnienie?
29 kwi 20:45
Vuks: 888 = 864 = (832)2
999 = 981
Chodzi tu o to, że w pozostałych trzech przypadkach
możesz wyciągnąć kwadrat przed nawias, bo potęgi są parzyste.
Przy dziewiątkach już tak nie jest.
1 maj 19:43
Vuks: Hm, myślałem że źle zrobiłem, bo to powinno być np. w przykładzie a 8 do potęgi (88), czyli
816777216. Ale wtedy poprawne byłyby odpowiedzi b i c. Więc chyba dobrze.
1 maj 19:47
Vuks: 816777216
1 maj 19:47