:(
Karolajna: Oblicz ile jest liczb podzielnych przez 7 w przedziale <17,3251)
3 gru 16:54
ula: zrób to na ciąg geometryczny
a1=7
a2=14
q=7
an=a1*qn−1
7*7n−1<17,3251
7n<17,3251
ta twoja liczba jakaś jest dziwna
wylicz n
3 gru 17:20
Godzio: ale to jest przedział

<17 , 3251)
więc a
1=17
q=7
3 gru 17:23
plastuś:
Poprawne rozwiązanie to:
liczby podzielne przez 7 są postaci: 7n
i należą do przedziału < 17, 3251)
to: 21, 28,35,.............., 3248 ( bo 7*464= 3248
tworzą więc ciąg arytmetyczny a1= 21 r=7
to an = 3248
an = a1 + (n−1)*7
21 + 7n −7= 3248
7n = 3234 /:7
n= 462
odp: liczb podzielnych przez 7 w tym przedziale jest; 462
3 gru 18:27