Wykres pochodnej problem
Stupid:

Na poniższym wykresie przedstawiono wykres pochodnej ′ f (x) funkcji kwadratowej f(x ) .
Wykaż, że f (5) < f(2) .
Nie mam pomysłu jak się do tego zabrać.
28 kwi 09:44
J:
w jakim punkcie przecina oś OY ?
28 kwi 10:04
28 kwi 10:10
===:
... punkt przecięcia z Oy nie jest tu do niczego potrzebny −
28 kwi 10:12
Stupid: Jakieś wskazówki?
28 kwi 10:14
Aerodynamiczny: W 3 będziesz miał ekstremum, zastanów się jaki kształt miała parabola, której pochodna wygląda
tak jak na rysunku
28 kwi 10:17
===:
1) Prosta przedstawiająca pochodną "mówi", że:
− Parabola "obrazująca" funkcję jest "smutna" ...ramiona w dół
− wierzchołek ma dla x
w=3 zatem x=3 jest jej osią symetrii
i wszystko jasne −
28 kwi 10:17
Saizou :
Niech f(x)=ax2+bx+c, wówczas
f'(x)=2ax+b , gdzie a<0, bo wykres pochodnej jest malejący
wiemy też że f'(3)=0 zatem 0=6a+b⇒−6a=b stąd f(x)=ax2−6ax+c
licząc f(5)=25a−30a+c=c−5a oraz f(2)=4a−12a+c=c−8a , skoro a<0 to f(5) < f(2)
28 kwi 10:18
Stupid: Dzięki już ogarnięte
28 kwi 10:31