Naszkicuj wykres funkcji.
Heart_93: Naszkicuj wykres funkcji: y=|||x|−2|−2|
Proszę również o wytłumaczenie dlaczego należy go w dany sposób narysowac i ew. jakie
zależności trzeba wykorzystac.
Proszę o pomoc. Jestem z tego zielona
3 gru 16:43
ula: narysuj najpierw y=x
potem y=IxI (odbij linię dla x<0 nad oś OX
przesuń potem o 2 w dół (y=IxI−2)
potem narysuj y=IIxI−2I (odbij to co pod osią OX nad oś OX)
y=IIxI−2I −2 → znowu przesuń o 2 w dół
y=IIIxI−2I −2I →odbij to co pod osią OX nad oś OX
3 gru 16:57
Basia:
Są przynajmniej dwa sposoby rozwiązania:
Pierwszy:
1. rysujesz wykres y=|x|
2. przesuwasz go o dwie jednostki w dół i masz y=|x|−2
3. to co znalazło się pod osią OX (czyli to co jest ujemne) odbijasz symetrycznie względem osi
OX
i to jest y=| |x|−2 |
4. znów przesuwasz o 2 jednostki w dół i to jest y=| |x|−2 | − 2
5. to co znalazło się pod osią OX (czyli to co jest ujemne) odbijasz symetrycznie względem osi
OX
i to już jest y=| | |x|−2 | − 2|
Drugi:
dla x≥0 |x|=x i mamy
y=||x−2|−2|
dla x−2≥0 czyli x≥2 |x−2|=x−2 i mamy
y = |x−2−2| = |x−4|
dla x−4≥0 czyli x≥4 mamy |x−4|=x−4
czyli y=x−4 dla x≥4
dla x−4<0 czyli x<4 mamy |x−4|=−(x−4)=−x+4
czyli y=−x+4 dla x∊<2;4)
dla x−2<0 czyli x<2 mamy |x−2|=−(x−2)=−x+2 i mamy
y=|−x+2−2|=|−x| = x (bo x≥0)
czyli [C [y=x dla x∊<0;2)]]
dla x<0 |x|=−x i mamy
y = ||−x−2|−2|
dla −x−2≥0 czyli −x≥2 czyli x≤−2 |−x−2|=−x−2 i mamy
y=|−x−2−2|=|−x−4|
dla −x−4≥0 czyli −x≥4 czyli x≤−4 |−x−4|=−x−4 i mamy
y=−x−4 dla x∊(−∞;−4>
dla −x−4<0 czyli x>−4 |−x−4|=−(−x−4)=x+4 i mamy
y=x+4 dla x∞(−4;−2>
dla −x−2<0 czyli x>−2 |−x−2|=−(−x−2)=x+2 i mamy
y = |x+2−2|=|x|=−x (bo x<0)
czyli y=−x dla x∊(−2;0))
ostatecznie:
y=−x−4 dla x∊(−∞;−4>
y=x+4 dla x∞(−4;−2>
y=−x dla x∊(−2;0))
[C [y=x dla x∊<0;2)]]
y=−x+4 dla x∊<2;4)
y=x−4 dla x∊<4;+∞)
i rysujemy "kawałki" odpowiednich prostych
jeżeli się nie pomyliłam w rachunkach oba sposoby muszą dać identyczny wyjres
3 gru 17:11
Heart_93: Wielkie dzieki
4 gru 20:08