Proszę pomóżcie mi to rozwiązać będę bardzo wdzięczna.
Sylwia: Jak rozwiązać:
−(3√2 − 2)2 − 4(3√2 − 2) + 1=
28 kwi 01:31
Qulka: −18+12√2−4−12√2+8+1=−13
28 kwi 01:35
PW: Mając obrzydzenie ro rachunków posłużę sie algebrą. Badane wyrażenie ma postać
− a2 − 4a + 1 = −(a2 + 4a −1) = −(a2 + 4a + 4 − 5) = −((a+2)2 − 5)
Po podstawieniu a = 3√2 − 2 otrzymamy
− ((3√2)2 − 5) = −(18 − 5) = − 13
28 kwi 12:31
Kamil: Witam

Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór wszystkich punktów ktorych wspolrzedne (x y) spelniaja
równanie |x+y|=(x+y)
2. Wystarczy ze rozpisze moduł i rozwiaze rownania czy jest inny sposób?
Dziekuje za pomoc
28 kwi 12:35
Kamil: Oj przepraszam, nie tutaj
28 kwi 12:36