ostrosłup prawidłowy czworokątny
Kukumorek: Stosunek powierzchni bocznej do powierzchni podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest
równy k.
a) Jakie wartości może przyjmować parametr k?
Pb=4* 12 * a *h
Pp= a2
Po uproszczeniu: k=2ha
I co dalej?
28 kwi 00:00
Qulka: 2h/a=cosα ∊ (0,1)
28 kwi 00:03
Kukumorek: Skąd masz taką zależność?
28 kwi 00:08
Qulka:
28 kwi 00:10
Kukumorek: h to wysokość ściany bocznej, a nie krawędź. Nadal nie rozumiem...
W odpowiedziach jest k>1
28 kwi 12:19
goofie: chodziło o cosα = a/2h
Wtedy masz 2h/a = 1/cosα
Cosα przyjmuje wartosci o 0 do 1, wiec 2h/a >1
28 kwi 12:24
Kukumorek: Ok, juz rozumiem. Dziękuję
28 kwi 12:29
Qulka: bo ten trójkąt to przekrój, więc bokiem jest wysokość ściany bocznej
29 kwi 18:54