Równanie różniczkowe
Kasia: Rozwiąż równianie:
y'+y+y
2*sinx=0
y'=−y−y
2*sinx
po scałkowaniu
ln|y|=−x+cosx+C
y=e
(−x)*e
(cosx)*e
C
W odpowiedziach mam
y=1/ { A*e
x−(sinx+cosx)/2}
J:
po pierwsze błedy w przekształceniach, a po drugie:
to nie jest równanie o zmiennych rozdzielonych,tylko równanie Bernoulliego
| | dy | | 1 | |
dzielimy obie strony przez y2 ... y−2 |
| + |
| = −sinx |
| | dx | | y | |
| | du | | dy | |
teraz podstawienie: u = y−1 i |
| = −y−2 |
| |
| | dx | | dx | |
| | du | |
otrzymujemy: |
| + u = −sinx , a to jest już równanie liniowe niejednorodne... |
| | dx | |
i dalej już prosto