Rownanie stycznej do paraboli
nick: Dwa boki trojkata rownoramiennego sa zawarte w osiach ukladu wspolrzednych, a prosta
zawierajaca trzeci bok tego trojkata jest styczna do paraboli o rownaniu
y=12x2+3x+112. Oblicz pole tego trojkata. Rozwaz wszystkie przypadki.
27 kwi 22:13
Janek191:

1)
y = x + b
więc
x + b = 0,5 x
2 + 3 x + 5,5
0,5 x
2 + 2 x + 5,5 − b = 0 / *2
x
2 + 4 x + 11 − 2 b = 0
Δ = 16 − 4*1*( 11 − 2 b) = 16 − 44 + 8 b = 8 b − 28 = 0 ⇒ b = 3,5
y = x + 3,5
===========
P = 0,5*3,5
2 = 0,5*12,25 = 6,125
27 kwi 23:04
Janek191:

2)
y = − x + b
y = 0,5 x
2 + 3 x + 5,5
więc
− x + b = 0,5 x
2 + 3 x + 5,5 / *2
− 2 x + 2 b = x
2 + 6 x + 11
x
2 + 8 x + 11 − 2 b = 0
Δ = 64 − 4*1*( 11 − 2b) = 64 − 44 + 8 b = 20 + 8 b = 0 ⇒ b = − 2,5
P = 0,5*2,5
2 = 0,5*6,25 = 3,125
27 kwi 23:10