wykres funkcji
gucio: Wykres funkcji f(x)=2015x, gdzie x rożne od 0,przesunięto wzdłuż osi y i otrzymano wykres
funkcji y=g(x), do którego należy punkt p=(31,13).
a) wyznacz wzór funkcji g.
b) podaj wszystkie liczby naturalne n mniejsze od 100, dla których g(n) jest liczbą całkowitą.
27 kwi 22:10
gucio:
27 kwi 22:22
gucio: pomoże ktoś;x
27 kwi 22:46
Mila:
[0,b] wektor przesunięcia
g(31)=13⇔
Dokończysz?
27 kwi 22:51
Eta:
a)
| | 2015 | |
g(x)= |
| +q i P(31,13) |
| | x | |
| | 2015 | |
to 13= |
| +q ⇒ q= −52 |
| | 31 | |
| | 2015 | |
b) g(n)= |
| −52 ∊C i n<100 |
| | n | |
n jest dzielnikiem 2015 : n={1,5,13,31,65,403,2015}
n<100 czyli n= {1, 5, 13, 31,65}
dla n=1 g(n)= 2015−52 ∊C
...........
dokończ
27 kwi 22:51