podzielność
Archy: | | k2+1 | |
wyznacz wszystkie liczby całkowite k, dla których liczba a= |
| jest liczbą całkowitą |
| | k+1 | |
27 kwi 22:07
Mila:
k≠−1
| | k2−1+2 | | (k−1)*(k+1)+2 | |
a= |
| = |
| |
| | k+1 | | k+1 | |
Teraz pomyśl co możesz podstawić w mianowniku za (k+1) aby otrzymać liczbę całkowita.
27 kwi 22:15
Archy: dzięki

miałem problem z rozkładem... teraz już poradzę
27 kwi 22:18
Archy: to bedzie 0 oraz 1
27 kwi 22:24
Archy: i −2
27 kwi 22:25
Archy: i −3
27 kwi 22:25
Braun:
k+1=2⇒k=1
k+1=−2⇒k=−3
k+1=1⇒k=0
k+1=−1⇒=−2
Więc masz ok.
27 kwi 22:27