ss
Basia ;): W pewnym liceum są dwie klasy trzecie: A i B. W 3A jest 10 dzewczyn i 20 chłopa, a w klasie
IIIB 18 dziewcząt i 8 chłopców. Spośród maturzystów należy wybrać dwie osoby − po jednej z obu
klas, które zaproszą dyrekcje szkoły na studniówkę.
Na ile sposobów można dokonać wyboru takiej pary uczniów?
Na ile sposobów można dokonać takiego wyboru, ab wsrod wybranych osób były dwie dziewczyny?
Na ile sposobów można dokonać takiego wyboru, ab wsrod wybranych osób byli maturzyska i
maturzysta?
Jak mam zacząć to robić

Prosiłabym o pomoc nawet jak to zacząć bo jestem w tym zielona
3 gru 16:41
Basia ;): Ponawiam prośbę
3 gru 16:53
Basia ;): Ponawiam ponawianą prośbę
3 gru 17:45
april: a) 3a − 30 możliwości
3b − 26 możliwości
30*26 = 780 możliwości
b) 3a − 10 możliwości
3b − 18 możliwości
10*18 = 180
c) I 3a − 10 możliwości
3b − 8 możliwości
10*8 = 80 możliwości
II 3a − 20 możliwości
3b − 18 możliwości
20*18 = 360 możliwości
80+360 = 440 możliwości
proszę bardzo
3 gru 18:26
Basia ;): Ale jak się to robiii

Jakim wzorem proszę napisz mi jeszcze to
3 gru 18:30
Basia ;): Proszę napisz mi jak to rozwiązałeś bo wynik to ja mam z tyłu książki a muszę umieć to
rozwiązywać
3 gru 18:41