Prawdopodobieństwo
Tripper: Ze zbiory {1, 2, 3... 100} losujemy ze zwracaniem dwie liczby. Oblicz pradopodobieństwo
zdarzenia A: iloczyn wylosowanych liczb jest podzielny przez 3.
Jak mam obliczyć |A| ? ...
27 kwi 21:56
Vuks: Żeby ten iloczyn był podzielny przez 3, to jeden z czynników musi być podzielny przez 3.
To oznacza, że można A obliczyć jako 100*33, czyli wszystkie liczby razy
liczby podzielne przez 3.
27 kwi 22:07
Tripper: Erm, raczej nie... W odpowiedziach mam:
|A| = 33 * 33 + 33 * 67 * 2 = 5511
Tylko nie mam pojęcia skąd to się wzięło
27 kwi 22:09
Mila:
|Ω|=100*100=10
4
A' − iloczyn wylosowanych liczb nie jest podzielny przez 3
| | 100 | |
[ |
| ]=33 w podanym zbiorze są 33 liczby podzielne przez 3. |
| | 3 | |
100−33=67 tyle jest liczb w podanym zbiorze , ktore nie sa podzielne przez 3 .
|A|'=67*67=4489
dokończ
27 kwi 22:12
Ajtek:
33*33 są to dwie liczby podzielne przez 3, czyli iloczyn też podzielny przez 3;
33*67*2 jedna podzielna przez 3, druga dowolna, *2 kolejność losowania tych liczb.
27 kwi 22:13
Ajtek:
Witaj
Mila

.
27 kwi 22:13
PW: Policzyłbym liczność zdarzenia przeciwnego
A' − "obie wylosowane liczby nie są podzielne przez 3".
27 kwi 22:13
Tripper: Ok, dzięki wielkie

Tylko nie jestem pewny jak obliczyłaś, że jest 33 liczb podzielnych przez
3? Można to obliczyć w pamięci, lub wypisując po kolei, ale czy jest na to jakaś formułka?
27 kwi 22:16
Mila:
Witam miło

.
27 kwi 22:16
Mila:
Co trzecia liczba jest podzielna przez 3.
27 kwi 22:17
Tripper: No prawda, jeszcze raz dzięki
27 kwi 22:18
Mila:
27 kwi 22:22
Ajtek:
Witaj
PW 
.
Policzyć to można z c. arytm. (podzielność przez 3)

.
27 kwi 22:32