wykresy funkcji
tyu:

czy ktoś mógłby mi powiedzieć, czy jest jakaś zależność pomiędzy wspólczynnikiem "c" w funkcji
kwadratowej?
Wiem co oznaczają ujemne/dodatnie współczynniki a, b. Ale co oznacza c

Mam takie zadanie
Który z rysunków może przedstawiać wykres funkcji kwadratowej y=ax
2 + bx+ c, takiej że ac<0

Rys. Parabola trochę kanciasta, ale inna się nie dała narysować.
wiem, że są dwie możliwości a<0 i c>0 lub a>0 i c<0
a>0 ramiona do góry
a<0 ramiona do dołu
co z tym "c"
27 kwi 21:28
PW: f(0) = ...
27 kwi 21:31
tyu: 
Poproszę o podpowiedź nr 2
27 kwi 21:37
PW: f(0) = c − to oczywiste.
Gdzie jest punkt (0, f(0))?
27 kwi 21:41
tyu: (0, f(0)) jest gdy x=0 i c=0
27 kwi 21:44
tyu: czyli jeśli c<0 to y<0
27 kwi 21:45
x: miejsce przeciecia wykresu z OY: A=(0,c)
27 kwi 21:54
Vuks: C to "przesunięcie" całego wykresu w górę lub w dół. Gdy C=0, to f(0)=0.
Polecam odpalić darmowy program "Geogebra", wpisać na dole funkcję:
y=x2+x+a
Powinien utworzyć się suwak dla zmiennej a, gdy się nim pobawisz − zrozumiesz.
Link do GG: www.geogebra.org/download
27 kwi 21:58
tyu: miałem geogebra, ale trochę nie miałem czasu się z nią zapoznać. Fajny program
Dziękuję za pomoc
27 kwi 22:01