suma n
Mateusz: jak obliczyc sumę
| | 1 | | 4 | |
1) 5+52 +....+56 oraz 2) 12 + 4 + 1 |
| +....+ |
|
|
| | 3 | | 23 | |
| | 52 | |
W1) wydaje mi sie ze jest to ciąg geometryczny bo iloraz jest stały np |
| = 51 = 5 |
| | 51 | |
ale nic mi to nie daje bo skąd wiem ile jest wyrazów tego ciągu a w 2) to nie mam pojęcia co
to za ciąg by był i jak policzyc jego sumę
3 gru 16:34
Basia:
ad.1
no przecież możesz je na palcach policzyć
5=51, 52, 53, 54, 55, 56
czyli 6
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ad.2
też geometryczny, tylko ostatni wyraz nie jest = 423
musiałaś się pomylić, albo jest błąd w treści
a1=12
a2 = 12*13 = 4
a3=4*13 = 43 = 113
a4 = 43*13 = 49
a5 = 49*13 = 427
3 gru 16:43
Mateusz: | | 4 | |
Acha no fakt przeciez  w 2 pomyłka ostatni wyraz jest |
| |
| | 243 | |
3 gru 16:45
Mateusz: Ślicznie dziękuje z pomoc
3 gru 16:46