Trójkąt wpisany w kulę-stereometria
Meteo: Wierzchołki trójkąta o bokach 5,8,9 leżą na powierzchni kuli o R=5.
a) Wykaż, że dwa boki tego trójkąta widać ze środka kuli pod kątem rozwartym
b) Oblicz objętość ostrosłupa,którego podstawą jest dany trójkąt, a czwarty wierzchołek
ostrosłupa jest środkiem tej kuli.
Proszę chociaż o rysunek emotka
27 kwi 21:18
Mila:

5,8,9
9
2=5
2+8
2−2*5*8*cosα
81=25+64−80 cosα
81=89−80*cosα
−7=−80cosα
| | 7 | |
cosα= |
| >0 trójkąt jest ostrokątny |
| | 80 | |
1) Sprawdxzasz pod jakim kątem widać AB i BC z tw. cosinusów
P
Δ=
√11*(11−9)*(11−8)*(11−5) potem obliczysz r
To pomoże?
27 kwi 22:37