rozwiąż równanie
Alassi : Rozwiąż równanie −6x/x2+9
Sprawdziłam w odpowiedziach i nie rozumiem jak przejść do postaci x2+6x+9=0
27 kwi 21:13
Bogdan:
a gdzie jest równanie?
27 kwi 21:14
5-latek: To jest tylko wyrażenie za nie rownianie
Sprawdz definicje równania
27 kwi 21:14
Alassi : Oj przepraszam, −6x/x2+9=1
27 kwi 21:16
5-latek: Lewa strona to wyrażenie wymierne wiec zrob najpierw zalozenie co do mianownika
27 kwi 21:19
Alassi : Hmm no w mianowniku wychodzi mi sprzeczność, bo x2=−9
27 kwi 21:24
5-latek: czyli x∊ℛ (do zbioru liczb rzeczywistych
pomnóż teraz lewa i prawa strone równania przez x
2+9 i potem przyrownaj to do zera
napisz co Ci wyszlo
27 kwi 21:28
Bogdan:
| | −6x | |
ale tu jest |
| + 9 = 1 |
| | x2 | |
27 kwi 21:28
Bogdan:
hej 5−latek − nie przyjmuj bezkrytycznie niechlujnych zapisów
27 kwi 21:30
5-latek: Dobry wieczor
Bogdan 
A wiez ze nawet pomyslalem sobie jak odswiezylem ten post ze pewnie to napiszsesz

Ale masz calkowita racje co do tego
27 kwi 21:32
sdfsdfsdf: Zasadnicze pytanie brzmi, czy ta dziewiątka jest osobno jak Bogdan napisał,
czy razem z tym x2.Ja bym obstawiał że razem, bo wtedy można całość
pomnożyć przez (x2 + 9) bo wiadomo że to jest zawsze większe od zera.
Wtedy wychodzi nam −6x = x2 + 9, po przerzuceniu szóstki masz wynik, czyli x2 + 6x + 9 = 0
27 kwi 21:35
Alassi : Teraz już wiem jaki robiłam błąd! Podczas mnożenia stron przez x
2+9 prawą stronę jakimś
dziwnym sposobem podzieliłam,.chyba już nie myślę o tej godzinie.
Teraz już wiem jak to rrozwiązać, dziękuję

To powiedzcie mi jak zrobić kreskę ulamkowa, bo.szukałam i nie.widzę
27 kwi 21:38
Bogdan:
Przecież widać co jest napisane, nie ma co obstawiać, to nie totolotek
27 kwi 21:38
5-latek: Kliknij po więcej przykladow masz tan napisane
Jednak ulamki zapisuj nie zapomoca malej litery u tylko dużej
27 kwi 21:39
Vuks: Użyj formatowania takiego (bez spacji):
U {licznik} {mianownik}
27 kwi 21:39
Alassi : Okej, już się nauczyłam
Dziękuję
27 kwi 21:42
Bogdan:
można w ostateczności stosować nawiasy: −6x/(x2 + 9) i wtedy nie będzie wątpliwości
27 kwi 21:43