.
Kasia: | | 6 | | 1 | |
P(B)= |
| oraz P(A/B)= |
| . Udowodnij ze prawdziwa jest nierówność |
| | 11 | | 2 | |
Proszę!
27 kwi 21:10
Bogdan:
co oznacza zapis P(A/B) ?
P(A|B) oznacza prawdopodobieństwo warunkowe, ale P(A/B)?
27 kwi 21:13
prosta:
| | 1 | | 6 | | 3 | |
P(A∩B)= |
| P(B) −−−−> P(A∩B)= |
| = |
| |
| | 2 | | 22 | | 11 | |
| | 3 | |
A∩B⊂A −−−−−> P(A∩B)≤P(A) −−−−−> |
| ≤P(A) |
| | 11 | |
27 kwi 21:18
Bogdan:
Prawdopodobieństwo warunkowe oznacza się P(A|B) a nie P(A/B)
27 kwi 21:28
prosta:
hmmm...w zbiorze " I ty zostaniesz Euklidesem" stosują zapis: P(A/B)
27 kwi 21:34
prosta: ...książka zalecana przez ministra edukacji...itd....
27 kwi 21:34
27 kwi 21:37
prosta:
P(A∪B)≤1
P(A)+P(B)−P(A∩B)≤1
27 kwi 21:47
Bogdan:
Skoro zalecana przez ministra, to trzeba to uznać. No to nauczyłem się czegoś nowego
27 kwi 21:47
Eta:
Hmmm ........ja też
27 kwi 21:49
prosta: nie zaglądaliście do zbiorków z serii: "I ty zostaniesz Euklidesem"?
W czteroletnim liceum nie było kiedyś wyboru ...
a Ligman? Słowikowski....jak oznaczają w swoich zbiorach prawdopodobieństwo warunkowe ?
27 kwi 21:54
Eta:
@
prosta
Aż zajrzałam do Ligmana ( wyd. 1976r)
i widzę P(A|B)−−− prawdopodobieństwo warunkowe
27 kwi 22:11
Vuks: U mnie w liceum nauczycielka twierdziła, że zapis z ukośnikiem to minus, czyli np. P(A−B) =
P(A) − P(A∩B)
27 kwi 22:14
PW: Zalecana przez ministra ... kiepskiego zecera mieli i tak im książkę zrobił.
27 kwi 22:19
prosta:
pewnie tak było, jak piszesz .
PW jednak przez wiele lat takie publikacje krążyły w liceum
27 kwi 22:25
Eta:
27 kwi 22:29
PW: z̅nam się na tym trochę.
27 kwi 22:34