Geometria analityczna
Justyna: Pole trójkąta ABC o wierzchołkach A(−3 1) i B(3,−2) jest równe 15. Wierzchołek C należy do
prostej o równaniu y= 3x + 1. Oblicz współrzędne wierzchołka C.
27 kwi 21:06
5-latek: No to pani Justyno sprawdzimy czy zrobila Pani rysunek do zadania .
Pytanie . Ile będzie takich punktów C ?
27 kwi 21:16
Justyna: No właśnie nie zrobiłam rysunku, próbowałam rozwiązywać bez rysunku i nic z tego nie wyszło
27 kwi 21:22
===:
chyba jednak jeden −
27 kwi 21:22
Justyna: Wyznaczyłam, że punkt C ma współrzędne (x,3x+1) skoro należy do prostej y= 3x + 1, ale nic mi
to nie dało.
27 kwi 21:23
===:
już nie podpuszczam −
27 kwi 21:25
Justyna: Wiesz jak to zrobić?
27 kwi 21:26
Janek191:

C = ( x , 3 x + 1)
→
BA = [ −6 , 3 ]
→
BC = [ x − 3, 3 x + 1 + 2 ] = [ x − 3, 3x +3 ]
Pole Δ ABC
→ →
P = 0,5 I det ( BA , BC) I = 0,5 *I −6*( 3 x + 3) − 3*(x − 3) I =
= 0,5* I − 18 x − 18 − 3 x + 9 I = 0,5 *I − 21 x − 9 I = I − 10,5 x − 4,5 I = 15
więc
x = 1
y = 3*1 + 1 = 4
C = ( 1, 4)
========
27 kwi 21:31
Justyna: Pole ze wzoru 1/2 * a * b * sin (a,b) tak?
27 kwi 21:33
5-latek:
27 kwi 21:35
Justyna: Kurcze, bo tak mi to wyglądało, ale własnie nie pasowało mi to, bo nie mamy podanego kąta. W
takim razie nie rozumiem zapisu powyżej. Staram się to zrozumieć, ale nie potrafię
27 kwi 21:39
Justyna: I to zadanie ma 2 rozwiązania, bo punkt C może znajdować się jeszcze w 3 ćwiartce.
27 kwi 21:41
Janek191:
| | 13 | | 32 | |
Lub C = ( − |
| , − |
| ) |
| | 7 | | 7 | |
==============================
27 kwi 21:41
Janek191:
Jeżeli
→
v = [ vx, vy]
→
w = [ wx, wy ]
to
→ →
det ( v , w ) = vx*wy − vy*wx
27 kwi 21:44
5-latek: det to wyznacznik
27 kwi 21:47
Justyna: Takiego wzoru nie ma nawet w mojej książce z zakresem rozszerzonym, dlatego nie wiedziałam o co
chodzi. A co to jest det ?
27 kwi 21:47
Janek191:
Wyznacznik . W tym przypadku wyznacznik pary wektorów.
27 kwi 21:48
5-latek: Ale jest w tablicach maturalnych
27 kwi 21:50
Janek191:
To jest bardzo przydatny wzór
27 kwi 21:50
Justyna: Właśnie przejrzałam tablice maturalne i znalazłam taki wzór na pole trójkąta P= 1/2
|(x
B−x
A)(y
C−y
A) − (y
B−y
A)(x
C−x
A), ale tego z wektorami nie było. Ale jak podstawię
t\do tego wzoru to chyba też będzie dobrze. Zaraz spróbuję
27 kwi 22:00
Eta:
To jest ten sam wzór! o którym napisał Janek
27 kwi 22:01
5-latek: Ale zauważ ze to jest dokładnie to samo co napisał Janek o 21:44
27 kwi 22:02
Justyna: No już widzę, ale jestem ślepa... Zmyliło mnie to, że nie było wzoru z tym całym wyznacznikiem
'det', który był wcześniej podany.
27 kwi 22:04
Eta:
det(→AB, →AC)= |xB−xA, yB−yA|
|xC−xA, yC−yA|
= (xB−xA)*(yC−yA)−(yB−yA)(xC−xA)
27 kwi 22:07
Justyna: Aaa, czyli o to chodziło. No i teraz wszystko jest jasne

Dzięki
27 kwi 22:10
Justyna: Właśnie nigdy nie wiedziałam skąd się ten wzór bierze, ale już teraz rozumiem
27 kwi 22:11