Wartość bezwzględna z parametrem.
Ziajowaty: Wyznacz wszystkie parametry "m", dla których równanie:
x2 − (|m|+1)x + m2 = 0
ma dokładnie jedno rozwiązanie. (3p)
Otóż zrobiłem zadanie metodą graficzną, co wg. mojej nauczycielki matematyki nie jest bardzo
lubiane przez szanowne CKE, i zastanawiałem się, czy otrzymałbym 3 punkty:
1. Zapisałem warunek z komentarzem, że delta musi być równa 0.
2. Podstawiłem do ulubionego wzorku b2−4ac.
3. Sprowadziłem równanie do postaci (|m|+1)2 = 4m2.
4. Spierwiastkowałem obustronnie i opuściłem z lewej strony wartość bezwzględną, bo ||m|+1| > 0
dla m ∊ R.
5. Narysowałem w układzie dwie funkcje pierwotne: y1=|2m| i y2=|m|+1.
6. Zapisałem odpowiedź z komentarzem, że równanie ma rozwiązanie w miejscu przecięcia się
funkcji.
m=1 lub m=−1.
27 kwi 20:54
PW: |m| + 1 = 2|m|
|m| = 1
m = 1 lub m = −1
− w tym wypadku rysowanie to przesada.
27 kwi 21:12
pigor: ..., piękne rozwiązanie i za sam pomysł należy się nie tylko
3 pkt a ja −niestety− nie zauważyłem tego co PW i zacząłbym tak:
x2−(|m|+1)x+m2=0 ⇔ x2−2x*12(|m|+1)+14(|m|+1)2=14(|m|+1)−m2 ⇔
⇔
28 kwi 00:34
pigor: ...i uciekło mi, dlatego, nie skończę już, bo mi się

odechciało .
28 kwi 00:35
PW: Gdybym ja miał rozwiązywać to zadanie, to zauważyłbym, że funkcja kwadratowa o współczynniku 1
przy x2 i jednym miejscu zerowym jest funkcją
(1) g(x) = x2
lub taką, której wykres powstał z wykresu (1) w wyniku przesunięcia o wektor [p, 0], p∊R, jest
więc funkcją określoną wzorem
(2) f (x) = (x−p)2,
czyli
(3) f(x) = x2 − 2px + p2.
Oznacza to, że funkcja stojąca po lewej stronie równania jest określona wzorem (3). Wielomiany
równe mają te same współczynniki przy odpowiednich potęgach, stąd
m2 = p2 i |m| + 1 = − 2p,
zatem
p = m lub p = −m
i w konsekwencji
|m| + 1 = −2m lub |m| + 1 = 2m.
Rozwiązaniem równości
|m| + 1 = −2m jest liczba −1, a rozwiązaniem równości |m| + 1 = 2m jest liczba 1.
Wszystko po to, żeby nie korzystać z "ulubionej przez ogół" delty.
Jeżeli jest to stare zadnie maturalne, to ciekawy jestem, czy w "kluczu" CKE przewidziała takie
rozwiązanie.
28 kwi 11:21