Pomoże ktoś ?
Jakub: Oblicz sinus kąta ostrego α jeśli tgα−15=0
27 kwi 20:14
5-latek: tgα−15=0 to tgα=15
| | 1 | | 1 | |
ctgα= |
| to ctgα= |
| |
| | tgα | | 15 | |
| | 1 | | 1 | |
Mamy tozsamosc 1+ctg2α= |
| ⇒sin2α= |
| wiec policz sobie |
| | sin2α | | 1+ctg2α | |
Pamietaj o tym ze kat ma być w 1 ćwiartce
27 kwi 20:27
5-latek: Sposób nr 2
| | sinα | |
Z tozsamosci tgα= |
| |
| | cosα | |
po podniesiemiu obu stron do potęgi drugiej i wykonaniu przeksztalcen mamay
27 kwi 20:38
5-latek:

Sposób nr 3
x=
√12+152=
√226
27 kwi 20:43
maturzysta: w 2 sposobie dlaczego 1−sinα jest spierwiastkowany
27 kwi 20:49
5-latek: sin2α+cos2α=1
cos2α= 1−sin2α wiec cos α=√1−sin2α
27 kwi 21:01
5-latek: Jest jeszcze jeden sposób
Ale to pokaze go wam
Janek191 
Pozdrawiam
27 kwi 21:04