czy ktoś może mi obliczyć z tego delte, po prostu chce się upewnic czy mam dobrz
paula: x2−1, (x+1)2, 4x2 +1
pod wzór a2−a1=a3−a2
wychodzi
−3x2+ 4x+2=0
a=−3
b=4
c=2
27 kwi 20:07
Janek191:
Δ = 16 − 4*(−3)* 2 = 16 + 24 = 40
√Δ = 2√10
27 kwi 20:09
paula: a x1 i x2?
27 kwi 20:14
Janek191:
x
2 + 2 x + 1 − ( x
2 − 1) = 4 x
2 + 1 − ( x
2 + 2 x + 1)
2 x + 2 = 3 x
2 − 2 x
− 3 x
2 + 4 x + 2 = 0
| | − 4 − 2√10 | | 2 | | 1 | |
x1 = |
| = |
| + |
| √10 |
| | − 6 | | 3 | | 3 | |
| | − 4 + 2√10 | | 2 | | 1 | |
x2 = |
| = |
| − |
| √10 |
| | − 6 | | 3 | | 3 | |
27 kwi 20:18
paula: Dzięki wielkie

!
27 kwi 20:20