Czy można tak dobrać wartość parametru a, aby funkcja f była ciągła?
mati:
| | √x2+5−1 | |
f(x)=[ |
| dla x≠2 |
| | x−2 | |
a dla x=2
Proszę o pomoc
27 kwi 19:58
Janek191:
| | x2 + 5 − 1 | | x2 + 4 | |
f(x) = |
| = |
| |
| | (√x2 + 5 + 1)*( x − 2) | | (√x2 + 5 + 1)*( x − 2) | |
więc
lim f(x) = +
∞
x→ 2
+
lim f(x) = −
∞
x→2
−
Odp. nie
27 kwi 20:06
mati: mógł byś rozpisać bardziej ten lim ?
27 kwi 20:30
Janek191:
| | 22 + 4 | | 2 | |
lim f(x) = |
| = |
| = +∞ |
| | (√22 + 5 + 1)*( 0+) | | 0+ | |
x → 2
+
x→2
−
x → 2
+ x dąży do 2 z prawej strony
x → 2
− x dąży do 2 z lewej strony
27 kwi 20:36
mati: dzięki wielkie
27 kwi 20:37