Funkcja kwadratowa.
Kuba: a) Znajdź współczynniki a,b,c funkcji kwadratowej y= ax²+bx+c, która ma miejsca zerowe −4 i 2
oraz wykres przechodzi przez punkt (−3,1)
b) Wyznacz wzór funkcji kwadratowej, która dla argumentu x=2 przyjmuje wartość największą
równą 5, natomiast wykres tej funkcji przecina oś OY w punkcie (0,2)
27 kwi 19:46
Janek191:
a)
f(x) = a*( x − x1)*( x − x2)
i f( − 3) = 1
27 kwi 19:48
Janek191:
b) x = p = 2
q = f(2) = 5
f(0) = 2
f(x) = a *( x − p)2 + q
27 kwi 19:49
Janek191:
Wiesz jak zrobić ?
27 kwi 19:55
Kuba: Podpunkt a tak, gorzej z podpunktem b.

Mógłbyś go jakoś rozpisać albo wytłumaczyć ?
27 kwi 20:00