vaultboy: W
1:(x
1,x
2,x
3,x
4)=(x
1,x
4,2x
1−2x
4,x
4)=x
1(1,0,2,0)+x
4(0,1,−2,1)=
=lin[(1,0,2,0),(0,1,−2,1)]
zbadajmy W
1+W
2
badamy lin[[1,1,0,0],[0,0,0,1],(1,0,2,0),(0,1,−2,1)] schodkujemy macierz

lin[[1,1,0,0],[0,0,0,1],(1,0,2,0),(0,1,−2,1)]=lin[(1,1,0,0),(0,0,0,1),(0,1,−2,0)] te wektory są
lnz
szukam takich a,b,c, że a(1,1,0,0)+b(0,0,0,1)+c(0,1,−2,0)=(1,−1,4,5)
na pierwszy rzut oka a=1 i b=5 patrzyłem na pierwszą i czwartą współrzędną
wtedy c=(0,1,−2,0)=(0,−2,4,0) wtedy c=−2 i stąd wniosek, że v należy do W
1+W
2