hej obilczyłam delte , x1 , x2 , albo x0 tylko mam problem z wykresem ;(
Olka ;): nierówności potrzeba mi wykresów jakby ktoś pomogł ...

c)x
2+16≥ 8x
delta wyszła zero
xo= 4
d)2x
2−2+3x≤0
delta wyszła −20
e)2x
2+5x−3>0
delta 49 pierwiastek =7
x1=−3 x2=1/2
f) −3x
2−2x+1≤0
delta wyszła 16 pierwiastek 4
x1=1/3 x2=−1
wiem tyle ze jak a jest ujemna to ramiona paraboli są w dół a jak a jest dodatnie to do góry
27 kwi 19:34
Exi: Wpisując w google funkcje jako f(x)=x
2−8x+16 wyskoczy Ci od razu wykres, to samo robisz z
resztą. Mam nadzieje, że ogarniesz o co mi chodzi.

Przydatna rzecz, przyda się na
przyszłość na pewno.
27 kwi 19:36
Olka ;): o nawet nie wiedziałam spróbuje tak zrobić dzięki Exi
27 kwi 19:37
PW: Nie posługuj się "maszyną" do podstawowych problemów, bo nigdy się niczego nie nauczysz (poza
szukaniem w internecie). Są to nierówności, więc na narysowaniu paraboli się nie kończy
ilustracja.
27 kwi 19:38
Janek191:

c) x
2 − 8 x +| 16 ≥ 0
( x − 4)
2 ≥ 0
x ∊ℛ
=====
27 kwi 19:39
Olka ;): a to tylko czy do góry czy na dół a ja chciałam jeszcze np x∊ do i przedział
27 kwi 19:40
Olka ;): a janek pomożesz z resztą na przykład przykład d ramiona do ógry >
27 kwi 19:43
Olka ;): albo lepiej d juz mam tylko e i f jak mają byc plissssssssssssssss
27 kwi 19:44