Tw. Sin
hs: Dany jest trojkat ABC, w ktorym A(0;0) B(4;0). Wyznacz C jeżeli |AC|=4
√2 kątACB=30.
Z tw. sinusow :
sinα=
√22
α=45
Zat. mam wszystkie kąty w trójkącie. kątα to kątABC
Ale jak wyznaczyć współrzędne wierzchołka C ? (mają być 4 opcje)
27 kwi 19:29
hs:
27 kwi 20:08
hs:
27 kwi 20:26
hs: ktos cos ?
27 kwi 21:02
Janek191:

A = ( 0, 0) B = ( 4, 0)
→
więc
| | 1 | | 4 | | 2 | |
I AC I = √ x2 + |
| x2 = √ |
| x2 = |
| x = 4√2 |
| | 3 | | 3 | | √3 | |
x = 2
√6
27 kwi 22:18
Eta:
W zadaniu:
|∡ACB|=α a nie |∡BAC|
27 kwi 22:21
Janek191:
C1 = ( 2√6, 2√2)
27 kwi 22:21
Janek191:
Nie doczytałem
27 kwi 22:22