nieskończoność, podzbiory
Ola: Stwórz zbiór nieskończony " B" , którego podzbiorem jest zbiór
A = { q, w, e, r, t, y, u, i, o, p, a, s }
czy to może być tak :
B = { q, w, e, r, t, y, u, i, o, p, a, s, x,c,v,b,1,2,3,4 } ?
27 kwi 19:15
vaultboy: a jest to twoim zdaniem zbiór nieskończony, bo ja widzę tylko skończoną liczbę elementów.
27 kwi 19:32
Ola: mała poprawka :
B = { ... , q, w, e, r, t, y, u, i, o, p, a, s, x,c,v,b,1,2,3,4, ... } ?
27 kwi 19:36
vaultboy: sam dodanie kropek nie wystarczy, bo nie wiemy nic o tych elementach.
Zadanie możesz rozwalić w ten sposób, że dodajesz liczby naturalne do zbioru A.
i teraz zapis tego. B={q, w, e, r, t, y, u, i, o, p, a, s,}∪ℕ
27 kwi 19:47
Ola: czyli poprzez zwykłe dodanie zbioru nieskończonego otrzymam oczywiście taki zbiór jaki
potrzebuje. Takie łatwe ...
Dziękuje bardzo
27 kwi 19:54