prawdopodobieństwo
Anna: Hej mam pytanie jakie będzie rozwiązanie, bo nie wiem czy mi dobrze wyszło

?
rzucamy dwa razy symetryczną sześcienną kostką do gry oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że
suma wyrzuconych oczek będzie podzielna przez 3.
27 kwi 19:10
Janek191:
I Ω I = 62 = 36
A = { (1,2),(1,5),(2,1),(2,4),(3,3),(3,6),(4,2),(4,5),( 5,1),(5,4),( 6,3),(6,6)}
27 kwi 19:13
Benny: Dwie liczby podzielne przez 3 lub jedna z resztą 1 a druga z resztą 2.
podzielne przez 3:
(3,3), (3,6), (6,3), (6,6)
z resztą
|A|=4+8=12
| | 12 | | 1 | |
P(A)= |
| = |
| chyba nie pominąłem czegoś |
| | 36 | | 3 | |
27 kwi 19:15
Anna: dzięki
27 kwi 19:52