Rozwiąż rónwanie
datnick: a) 2cos2x+5sinx+1=0
b) sin23x−√2sin 3x+ 1/2 =0
27 kwi 19:06
reyg: cos
2x=1−sin
2x, później rozwiązujesz jak normalne równanie kwadratowe gdzie sinx∊<−1,1>
tak samo drugie.
ew. można też metodą podstawiania− żeby "lepiej zobaczyć" to równanie kwadratowe
w pierwszym t=sinx, w drugim t=sin3x + założenia co do t
27 kwi 19:09
datnick: jak podstawie sinx to co wtedy z cos2 jak to obliczyć? Chodzi mi o pierwsze
27 kwi 19:12
reyg: cos2x=1−sin2x, z jedynki trygonometrycznej
czyli równanie wtedy ma postać 2*(1−sin2x)+5sinx+1=0
2−2sin2x+5sinx+1=0
−2sin2x+5sinx+3=0
27 kwi 19:14
datnick: ok a w drugim wyszło mi ze miejsce zerowe to −√2/2 co z tym teraz zrobić czy to jest
rozwiazanie rówania?
27 kwi 19:16
27 kwi 19:19
datnick: dziękować.
27 kwi 19:20
reyg:
27 kwi 19:20