sgjk;o'
Tośka:

Obwód trójkąta ABC jest równy 2p. |AD|=|AC| i |BE|=|BC|.
Wykaż że promień okręgu opisanego na trójkącie ECD jest równy p
√2
27 kwi 18:55
vaultboy:

Niech S będzie środkiem okręgu opisanego.
Oznaczmy <CBA=a wtedy <CAB=90−a ,bo jest to trójkąt prostokątny
<CBE=180−a <CAD=90+a wtedy <BCE=a/2 <ACD=45−a/2 ,bo EBC i CAD są równoramienne.
Zatem <ECD=135 ⇒ <ESD=90
oraz ES=SD zatem ΔESD jest połową kwadratu, czyli r=ES=
√2ED, ale
2p=czerowny+niebieski+zielony, czyli ED=2p zatem r=2
√2p
27 kwi 19:25
vaultboy: sry blef w rachunku ED=√2ES stąd r=p√2 przepraszam
27 kwi 19:26
Exi: Dlaczego <ESD=90? Z czego to wynika?
27 kwi 19:34
vaultboy: bo kąt wklęsły <ESD=270 stopni, gdyż jest on dwa razy większy od kąta wpisanego <ECD, który
wynosi 135 stopni
27 kwi 19:36
Exi: Faktycznie, zapomniałem o tym. Bez karty wzorów w ręce nie potrafię nawet takich prostych
rzeczy ogarnąć

Dzięki za wyjaśnienie.
27 kwi 19:41