Pomocy, liczby zespolone
piotr: Obliczyć pierwiastki i przedstawić w postaci algebraicznej, czy rozpisał by mi to ktoś pomału

sqrt(−5+12i)
27 kwi 18:50
PW: √−5+12i = x + iy ⇒ (−5 + 12i = x2 − y2 +2xyi) ⇒ (− 5 = x2 − y2 ∧ 12 = 2xy)
Wystarczy zgadnąć rozwiązania tego układu równań (albo wyliczyć uroczyście).
27 kwi 19:25
Maniek: x=2 ∧ y=3
27 kwi 19:28
Janek191:
− 5 + 12 i = ( 3 i + 2)2
więc
z0 = √− 5 + 12 i = 2 + 3i z1 = − 2 − 3 i
27 kwi 19:36
PW: No widzisz, Maniek, zgubiłeś jedno rozwiązanie (pierwiastek w zbiorze liczb zespolonych to
na ogół dwie liczby). Można okrutnie powiedzieć, że pierwiastkowanie nie jest funkcją, a
pierwiastek nie jest liczbą.
27 kwi 19:44