proste pytanie
niewiadomokto: Czy na maturze rozwiązując zadanko typu |x−1|+|x+2|>2 muszę rysować oś liczbową i wyróżnić na
niej przedziały (tak napisane w kluczu) czy tylko wystarczy, że rozważę 3 przypadki ?
Jak taka oś by wyglądała (gdzie zamknięte kółeczka itp. bo nie wiem jak je wyróżnić)
Wybaczcie za takie trywialne pytania, ale jeszcze kilka tygodni mordęgi tylko przede mną...
27 kwi 18:02
ICSP: |x − 1| + |x + 2| = |x − 1| + |−x − 2| ≥ |x − 1 − x − 2| = |−3| = 3 > 2 dla dowolnego
rzeczywistego x.
Odp x ∊R
27 kwi 18:04