równanie
mateusz: rozwiąż
(x+375)2 − (x−375)2 = 4*375
27 kwi 17:49
J:
a2 − b2 = (a+b)(a−b)
27 kwi 17:50
ICSP: z lewej masz wzór a2 − b2
27 kwi 17:50
mateusz: x2−3150 = 4*375 ?
27 kwi 17:54
J:
2x*2*375 = 4*375
27 kwi 17:56
mateusz: skąd?
27 kwi 18:07
mateusz: rozpisując doszedłem do ;
375x + 375x = 2+375
mogę teraz 375 przed nawias i podzielić obustronnie przez 375?
27 kwi 18:09
Maniek: mozesz 375(x+x)=2+375
27 kwi 18:12
Maniek: | | 2+375 | |
ale da ci to najwyzej 2x= |
| |
| | 375 | |
27 kwi 18:13
mateusz: ale x=1, tak?
27 kwi 18:16
Maniek: a teraz odpowiedz sobie na pytanie czy 2*(2+375)=4*375
27 kwi 18:17
mateusz: Nie, to nie jest równe
27 kwi 18:19
27 kwi 18:19
mateusz: czyli jak mam to zrobić, bo ja już nie mam pomysłu
27 kwi 18:21
Maniek: wniosek ⇒ J ma dobrze ⇔ x=1
27 kwi 18:23
Maniek: a ty zle rozpisales
27 kwi 18:23
Maniek: ⇒ 1⇔1 (1)
⇒ x=1
⇒ 4*3
75=4*3
75
27 kwi 18:26
mateusz: Ale skąd "J" się wzięło 2x*2*3
75 ?
27 kwi 18:26
Maniek: Odp: x=1
27 kwi 18:27
Maniek: wzor skroconego mnozenia (x+375+x−375)(x+375−x+375)
⇒ (2x)(2*375)
⇒ 2x*2*375
27 kwi 18:30
mateusz: dzięki rozumiem już
27 kwi 18:45